Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2010 17:10 - Майките срещу Столична община
Автор: streetsmart Категория: Политика   
Прочетен: 2662 Коментари: 6 Гласове:
0



Публикувам информация на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, която може да се намери на първа страница в сайта им http://www.snbm.org/ Макар да не си правя илюзии относно популярността на блога си, вярвам, че поне неколцина от вас ще прочетат това и ще се развълнуват. Защото става дума за децата ни – тези, които наричаме „нашето бъдеще” и за които даваме мило и драго.

За съжаление, тази информация не намира място по първите страници на печата или в най-гледано време на националните телевизии. По някакви, известни само на тях причини, медиите се придържат стриктно към официалната позиция на Столична община при отразяване на засегнатите тук теми. Ето защо ние, гражданите, сме принудени да разпространяваме нашата версия, така да се каже, от уста на уста.

 

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” заведе три дела срещу Столична Община.

 

Поради системните откази за предоставяне на обществена информация и изчерпване на всички възможни варианти, СНБМ посреща деня на детето с три заведени дела срещу Столична Община.

Проблемите, свързани с недостига на места в детските заведения на територията на София и липсата на добре поддържани и безопасни площадки за игра, са известни на широката общественост от няколко години. Един от приоритетите на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” (СНБМ) е да съдейства за намирането на решения на тези проблеми. За съжаление съвместната работа на СНБМ със Столична община (СО) е поставена пред изпитание, поради системните откази за предоставяне на обществена информация.

По жалби на СНБМ срещу мълчалив отказ на кмета на СО по заявления за достъп до обществена информация, в Административен съд – София град са образувани три съдебни производства. 

В началото на ноември 2009 г., СНБМ отправи писма, а впоследствие и официални заявления по реда на закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за предоставяне на наличната информация относно:

1. Броя на записаните деца в детски заведения на територията на СО и основанията за тяхното класиране и записване;

2. Ползването на сградата на бившето 25 ОДЗ, понастоящем частна общинска собственост, представляваща яслен блок и северно крило на градински блок (І и ІІ етаж) в ж.к. „Младост 1”;

3. План-график на дейностите за постигане на съответствие с нормативните изисквания за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

В законоустановените срокове, определени в чл. 28 от ЗДОИ, същата не беше предоставена и СНБМ обжалва мълчаливите откази по съдебен ред.

Исканата от Сдружението информация е обществена, по смисъла на чл. 2 ЗДОИ, кметът на Столична община е задължен субект, по смисъла на чл. 3 ЗДОИ, процедурата по заявяване е спазена. Не е налице нито едно от основанията за отказ от предоставяне на достъп, по смисъла на чл. 37 ЗДОИ и информацията следва да бъде разкрита.

СНБМ изразява своето безпокойство от факта, че представляващите Столична община системно не изпълняват нормативноустановените си задължения, не изпращат свои представители на съдебните заседания, не представят административните преписки в съда и с това значително затрудняват хода на производствата.

По тези причини, в открито съдебно заседание от 28.04.2010 г., съдът  наложи глоба в размер на 500 лв. на кмета на СО. С определение е наложена глоба в размер на 50 лв. и на юрисконсулта, който е получил и не е изпълнил разпорежданията. Кметът на СО е задължен за четвърти пореден път да изпрати образуваните преписки. За всяко следващо неизпълнение съда може да наложи глоба в размер на 1200 лв. Твърдото убеждение на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” е, че заплащането на глоби, поради гореизложеното е възмутително и ненужно разхищение на средства от общинския бюджет. 

Бездействието на служителите на СО поставя редица въпроси и един от тях е - необходимо ли е родителите да водят съдебни дела, за да получат информация, която се отнася до децата им?

 

Ако можех да задам няколко въпроса на столичния кмет, Г-жа Йорданка Фандъкова, бих я попитала следното:

1.       Г-жо Фандъкова, кое Ви дава право да се поставяте над гражданите на София – Ваши избиратели, данъкоплатци и, в крайна сметка, работодатели, отказвайки достъп до информация, която по определение е обществено достъпна, но по силата на служебното си положение Вие сте монополизирали?

2.       Кое Ви дава основание да се поставите над Съда, проявявайки брутално незачитане към постановленията му?

3.       Кое Ви кара да смятате, че знаете по-добре от гражданите на София какви са техните потребности и притеснения? Щом хиляди семейства са заявили желанието и нуждата си децата им да посещават детски заведения, Ваш и на Вашата администрация дълг е да осигурите достатъчно места в тези заведения, изградени и издържани със средства от данъците на същите тези семейства. В този смисъл твърде арогантно е заявлението Ви пред медиите, че проблемът с яслите бил второстепенен, тъй като бездруго за децата до 3 години било най-добре да се отглеждат у дома.

Ако можех, но не мога. Въпреки че Столична община прави заявки за открито и прозрачно управление, за равнопоставен диалог с гражданите, тези заявки си остават само на думи. От няколко месеца към форума в официалната интернет страница на СО се добави и още едно средство за връзка с избирателя – блогът на Столична община. Похвално като идея, като изпълнение – пълна порнография, без извинение. Защото който се е опитал да напише нещо в блога неминуемо се сблъсква с брутална цензура – всеки, абсолютно всеки постинг следва да се одобри от администратор преди да бъде публикуван. Някои изчакват одобрение със седмици. Други биват изтрити без следа. Отговорите от страна на общинарите пък са по-скоро изключение, отколкото правило. Във форума положението е същото, макар и без цензурата. И какво от това?

Явно е, че госпожа Фандъкова не желае гражданите да се месят в управлението й. Тя вижда тяхната роля единствено като данъкоплатци и избиратели. На опитите им да отстояват интересите си в съда пък откровено се надсмива, отвръщайки на съдебните постановления с пренебрежително мълчание и заплащайки наложените глоби със средства от общинския бюджет, т.е. пак от нашите пари.

Госпожо Фандъкова – като педагог сигурно следите съвременните тенденции в образованието и сте забелязали, че вече от все по-ранна възраст учениците се третират не като обект, а като субект на образователния процес. Иначе казано, дори и в класната стая общуването не е монолог на учителя от катедрата. Защо тогава отказвате да приемете, че гражданите са равноправен субект в управлението на този град?

В заключение бих си позволила да поканя четящите този постинг да посетят групата във Facebook, организирана от една инициативна майка:

http://www.facebook.com/group.php?gid=117876078229506

Надявам се в днешното време на свободна комуникация да докажем на господа управляващите, че информацията не е ничие монополно притежание.




Тагове:   община,   майките,


Гласувай:
2



1. panazea - Здравей,
28.05.2010 17:42
Ще пусна този сайт по фейса!
Много хора да научат за него!
Има сдружения които имат хиляди членове!
цитирай
2. streetsmart - Panazea, благодаря
29.05.2010 08:30
Както съм писала, това не е моя информация, нито аз съм организирала групата, но всяка популяризация е повече от добре дошла. Защото на медиите не можем да разчитаме.
Слънчев и усмихнат съботен ден ти желая :)
цитирай
3. sparotok - УСПЕХ В БОРБАТА
01.06.2010 21:23
Успех в борбата с бездушните управляващи!
Повярвай ми, има надежда, безсъвестните се надяват, че ще се отчаяме и ще спрем да търсим правата си. Нека не им подаряваме това удоволствие!
Щом живеем в демокрация никой не би трябвало да е над закона.
цитирай
4. streetsmart - Sparotok, благодаря и на теб
03.06.2010 08:16
Явно са обърнали внимание на нашата импровизирана "интернет-атака", защото на 1-ви юни представители на общината все пак са се срещнали с хора от СНБМ. Дори БТВ отразиха срещата в 2-минутен репортаж. Естествено, без резултат, чиста проява на учтивост. Тъпото е, че съдебните действия на сдружението наистина никого не трогват. Което, поне за мен, доказва, че съдебната система работи някак извън и твърде независимо от ставащото в нашето общество.
цитирай
5. sparotok - поговорка
03.06.2010 22:47
streetsmart написа:
Явно са обърнали внимание на нашата импровизирана "интернет-атака", защото на 1-ви юни представители на общината все пак са се срещнали с хора от СНБМ. Дори БТВ отразиха срещата в 2-минутен репортаж. Естествено, без резултат, чиста проява на учтивост. Тъпото е, че съдебните действия на сдружението наистина никого не трогват. Което, поне за мен, доказва, че съдебната система работи някак извън и твърде независимо от ставащото в нашето общество.


Нали знаеш поговорката - Гарван гарвану око не вади...
Колкото до резултата ...иска се много постоянство и търпение, иска се подкрепа на широк кръг хора, тогава ще има положителен резултат. Траем ли си, ще ни подритват до второто пришествие на Христа.

цитирай
6. streetsmart - Странно е, защото законът казва, че резултат трябва да има
04.06.2010 08:51
Но приложението на закона се оказва съвсем друго нещо, както в толкова много области на нашето общество. Та, на 2 или 3 юни е било поредното заседание по едно от делата и ... отново няма представители на СО, отново няма преписка. Съдът налага максималната глоба. Която ще бъде платена ... от джоба на столичани. Ето това е парадоксът. Ако има пропуск в закона, той е именно тук - че граждани съдят длъжностни лица за неизпълнение на служебните им задължения, а глобите се плащат с пари от данъците на същите тези граждани. Би следвало глобите да са лични - на лицето Х, кмет на СО, на лицето У, юрисконсулт. Да излизат от собствените им джобове. Тогава може би ще се поразмърдат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: streetsmart
Категория: Други
Прочетен: 89975
Постинги: 18
Коментари: 83
Гласове: 1608
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол