Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2010 09:23 - Тираж 2010/2011, първо теглене - 23.04.2010
Автор: streetsmart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1365 Коментари: 0 Гласове:
1



Списъкът на печелившите ще е известен по някое време тази събота.
Досетихте ли се за кое тото иде реч? Не? Значи проблемът не ви засяга. Тези, които ни засяга, отдавна лягаме, ставаме и спим с попълването на фишовете. Пардон, подреждането на кандидатурите за общинско детско заведение в София.
Докъде ни докараха - вместо да си гледаме децата, се зверим в екрана на компютъра, а доскорошното приятелче на малкия от детската площадка виждаме като бройка-конкурент. И защо? Защото местата в заветните детски заведения стигат за има-няма 1/3 от желаещите.
От няколко седмици чета форума на bg-mamma по тази тема, но не смея да се включа с искреното си мнение, защото ще бъда освиркана на секундата. Защо ли? Защото там лайт-мотивът е "не на корупцията". Не че аз подкрепям корупцията, но съм твърдо на мнението, че вината за това явление не е в корумпираните - даващи и приемащи подкуп под каквато и да е форма. Вината е на дефицита.
Я си помислете - да сте си купували наскоро захар или червен пипер на черно? А помните ли, когато го правехме? Помните ли, когато магазинерката беше най-желаната приятелка? Помните ли, когато Хуманата се продаваше срещу бележка от педиатъра ПЛЮС ДОБРИ ВРЪЗКИ? Е, вече не е така. Сега и захарта, и червеният пипер, и Хуманата се продават свободно и на съвсем поносими за работещия българин цени.
Само че местата в общинските детски заведения са кът, и дори многото пари не помагат. Във време, когато лайтмотивът е "не на корупцията", в повечето ДЗ дори не те поглеждат, камо ли да си поискат спонсорство срещу място за детето. Зер, не се знае от коя трънка ще изскочи я инспектор, я журналист. И после ще пресъхне чешмичката, от която текат пачки. Дали е изчезнала корупцията? Не, само мизата се покачи.
Скъпи колеги - родители, които също като мен редите списъци и подреждате 1-во, 2-ро и 3-то желание, като че ли отрочето ще кандидатства за Сорбоната на пълна държавна издръжка! И вие, и аз знаем, че корупция ще има, докато съществува дефицит. Изчезне ли дефицитът, няма кой нито да иска, нито да предлага рушвет за кило захар, пардон, място в детската.
Дали пък точно за това не се поддържа изкуствено дефицитът? Защото, съгласете се, в момента печеливши от ситуацията са единствено директорките на детските заведения, които станаха най-желаните приятелки. При други обстоятелства дори имената им нямаше да знаем, докато не им поверим децата си.
Хайде, в 18 ч. тото-пунктовете затварят, а джак-потът си струва. Късмет на участниците!


Тагове:   тираж,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: streetsmart
Категория: Други
Прочетен: 90012
Постинги: 18
Коментари: 83
Гласове: 1608
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол